Fixată pe un dispozitiv special, care simulează condiții de gravitație zero, antena radar SAR (Synthetic Aperture Radar) de 12,3 metri și 860 kg a satelitului Copernicus Sentinel-1C și-a întins cu succes aripile pentru prima dată la Centrul Tehnologic Integrat Airbus din Friedrichshafen (Germania).
Sentinel-1C este al treilea din seria de sateliți radar Sentinel-1 și va asigura continuitate pentru numeroasele servicii oferite de programul Copernicus al Uniunii Europene. Satelitul Sentinel-1C echipat cu instrumentul SAR (radar C-band) va oferi imagini de pe întreaga suprafață a Pământului, ca parte a programului Copernicus finanțat de Uniunea Europeană și de Agenția Spațială Europeană (ESA). Thales Alenia Space este contractantul principal pentru Sentinel-1C și Sentinel-1D. Airbus Defense and Space este responsabil pentru ambele radare.
Aceste imagini radar vor fi utilizate în multe domenii de observare a Pământului, inclusiv monitorizarea gheții arctice, cartografierea zonelor cu gheață, supravegherea mediului marin, monitorizarea suprafeței terestre, cartografierea pădurilor, gestionarea apei și a solului, dar și pentru a sprijini acțiunile de ajutor umanitar și de monitorizare a dezastrelor.
Antena este formată dintr-un panou central care va fi fixat pe platforma satelitului și două aripi care se pot desfășura, fiecare având două panouri. Testul a fost efectuat pentru a verifica desfășurarea corectă a celor două aripi și pentru a măsura planaritatea antenei, ca indicator pentru calitatea viitoarelor imagini.
Următorul pas în secvența de testare a instrumentului SAR este o campanie de teste funcționale și de performanță, planificată să se desfășoare până la sfârșitul lunii octombrie 2020. În cele din urmă, caracteristicile de frecvență radio ale antenei vor fi verificate înainte ca instrumentul să fie trimis către Thales Alenia Space pentru integrarea pe platformă. Lansarea Copernicus Sentinel-1C este programată pentru 2022.